Horgászat

Hogyan horgásszunk a Delta vizein?

A legtöbben ott követik el a hibát, hogy a bőség zavarával küzdve minden halfajra, minden módszerrel horgásznak abban a szűk egy hétben, amit a deltában töltenek. Ezek a túrák végződnek aztán csalódással, hiszen az egész hét egy kapkodás, gyorsan kicsit süllőzzünk, gyorsan kicsit pontyozzunk stb..
Az eredmény pedig elmaradhat, ha éppen nem “nyúl bele a horgász a tutiba”. Arról nem beszélve, hogy a horgász ebben az esetben sokkal több időt tölt közlekedéssel, szereléssel, mint magával a horgászattal.

Azt javaslom, mindenki válasszon ki 2, maximum 3 olyan halfajt, melynek horgászatában, már hazai vizeken jártas. Rendelkezik ismerettel, a módszerekről csalikról. A második lépés, hogy túravezetőnk, megmutatja azokat a helyeket, ahol jó eséllyel horgászhatunk az adott halfajra, vagy éppenséggel már etetve van a hely. Harmadik lépés, hogy előre pontosan kidolgozott terv alapján horgásszunk következetesen, mind a helyek mind a módszerek tekintetében.

Például, ha valaki pontyozni, süllőzni és harcsázni szeretne, akkor mondjuk minden reggel, következetesen üljön ki a kiválasztott pontyozó helyére, ott töltsön el minimum fél napot. Ezután még belefér pár óra mártogatás süllőre. Ezután menjen be a tanyára, pihenjen egy kicsit, fürödjön le, vacsorázzon egy jót és éjjelre irány víz harcsázni. Természetesen ebben az esetben a pihenést meg kell oldani a csónakban, vagy alkalomszerűen kimenni éjjelre, mondjuk minden másnap. Hatékony, jól működő tervezésben és időbeosztásokban, túravezetőnk, Kóta Péter mindenkinek segítségére lesz. Nemkülönben a horgászmódszerek és csalik, helyek tekintetében is.

 

Milyen felszerelést vigyünk?

Az alábbiakban Kóta Péter ajánlásait olvashatják:

Először is el kell dönteni, hogy milyen horgászatot szeretnénk gyakorolni, kezdők esetében kipróbálni. A lehetőség, a választék óriási, ezért a halfajták oldaláról közelítsünk a felszerelés minősége, és milyensége felé. Kezdjük a kicsikkel és haladjunk a nagyok felé.

 

Sügér, vörösszárnyú keszeg:

Élőhelyük szinte megegyezik, azzal a különbséggel, hogy a sügér a vörös szárnyú alatt helyezkedik el. Méretük, testnagyságuk közel azonos, természetükben annyiban különböznek, hogy a “vörösök” erőszakosabbak, keményebbek. Súlyuk eléri a 0.5 kg-ot és ezzel megérkeztünk a felszerelés kiválasztásához. Sokan mosolyognak az ilyen méretű halakon, de ha az alábbi, vagy ahhoz közelítő eszközzel horgásznak rájuk, véleményük gyökeresen megváltozik.

Balin:

Nyílt vízi ragadozó hal, zsákmányát a felszín közelében ragadja meg. Folyókban kedveli az erősebb áramlású részeket, kőruganyok, kőgátak sodrását. Tavakban elsősorban a nyílt vízen tartózkodik, innen rabol a nádtisztásokon bandázó kishalakra. Sokszor csapatokban vadászik, egy nagyobb balincsapat bekerítve ront rá a kishalakra.

Bot: 270cm, 20-50 gr

Orsó: 30-40-es méretig

Zsinór: 0,20-0,25 monofil, 0,10-0,12 szőtt

Csalik: szinte minden márkájú wobbler számításba jöhet, ami hasonlít a snecire. Kisebb gumihalak, twisterek szintén. Popperek nagyon fogósak szélcsendes időben. Szivarólom műlégy (túl könnyű módszer)
Legyezve: apró 7 cm-es, fehér, csillogó streamer, néha nagyméretű szárazlégy.

Pergető bot: 210-220 cm, 2-15 gr
Orsó 25-ös méret
Zsinór 0,14-0,18;
Csali: 0-ás körforgó, 2cm-es wobblerek, apró gumihalak.

Ezzel a pehelykönnyű felszereléssel páratlan élmény az ilyen méretű halak fárasztása.

Legyező felszerelés:
#2-3-as erősségű bot, és ennek megfelelő méretű orsó, zsinór, előke:0,14-0,16.

Csali: csillogó mini streamerek, lárvautánzatok hoznak félelmetes eredményt.
A vörösökből jól fogható szárazléggyel is. A típus szinte mindegy. A bepottyanó legyet azonnal leverik. Napsütéses idő nagy előny.

Süllő:

Oxigénigényes hal, ezért a folyó vizekben elsősorban a kavargó és örvénylő részeken fordul elő. A mederben nagyobb kő vagy tuskó mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket, ahol csoportosan előfordulhat (süllő tanya). Az adott vízterületen gyakori halak közül válogatja táplálékát, nem annyira faj, mint inkább méret alapján szelektálva közöttük, a kisebb méretűeket részesítve előnyben és ezért lehet halszelettel csalizott kézséggel kapásában bízni.

Bot: 30-80 gr, 270-300 cm

Orsó: 40-es méret

Zsinór: 0,25-0,30 monofil, vagy 0,15 szőtt
Az ilyen felszerelés alkalmas pergetésre, fenekezésre, mártogatásra is.

Csalik: wobblerek, gumihalak, twisterek, minden változatban. Itt is a fluorzöld árnyalatai a legfogósabbak.

Élő csalinak legjobban a küsz vált be. Természetesen, ha valaki a módszer specialistája, maradjon a saját elképzeléseinél.

Csuka:

Télen nem vermel, így a csuka lékből is horgászható. Jól alkalmazkodik a környezetéhez mozdulatlanul beleolvad a környezetbe és így várja áldozatát. A környezetével szemben meglehetősen igénytelen. Nagyobb állományai a dús növényzetű, de nyílt vízzel is rendelkező tavakban, holtágakban, csatornákban alakulnak ki, de a főágak bokrosai, nádassai közelében is fellelhető.

A 20-25 cm-es műcsalik vonzzák a nagy csukákat.

Bot: 50-120 gr,  (pergetni: 50-60 gr, kishalazni 120 gr-ig)

Orsó: 40-50-es méretig, jó minőségű

Zsinór: 0,15-ös szőtt zsinór. Monofilt nem javasolom, mert az 5-6 kg-os csukák csontos szájába könnyebb a nyúlásmentes szőttel a horgot megakasztani.

Csalik: nagyméretű támolygók (10-12 cm), wobblerek, rángatós csalik 10-20 cm-ig, óriás körforgó, illetve ezek wobblerrel kombinálva, nagy popperek.  A csuka műlegyes horgászata nyugat Európában már hódít és teret nyert. A deltában is jól gyakorolható a módszer.
Bot: #8-9
Zsinór: #8-9
Előke: monohard, színtelen, harapás biztos. Csalik: mindenféle nagyméretű streamer 8-20 cm-ig.

Ponty:

A ponty életmódjára az állandóan vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód a legjellemzőbb. Jelenlétére nádasoknál a nádszálak lökésszerű mozgásaiból, nyílt vizeken a vízfelszínen megjelenő buboréksorból (túrás) következtethetünk. Elsősorban a jól felmelegedő, iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizeket kedveli. Jól alkalmazkodik a nagy egyedszámhoz, a hőmérséklet- illetve oxigéntartalombeli ingadozásokhoz.

Ajánlott módszer a folyóvízi fenekezés, ehhez válasszunk felszerelést.

Bot: 60-150 gr-ig, rugalmas parabola akcióval, 300-320 cm-ig

Orsó: 50-es méret

Zsinór: 0,25-0,35 monofil, 0,15-0,25 szőtt

Csalik: Frissen főzött puliszka, ha dip aromát használunk csak jó minőségűt válasszunk. A rossz ízű, gyenge aroma riasztólag hathat halainkra.

A csalikat kukorica, bojli, puliszka stb..bojlis módszerrel a horog öblébe, vagy fülére kötve kínáljuk fel. Élő csalik: harmatgiliszta, iszapgiliszta, nadály, kagylóbél. A pontyok igazi erőgépek a deltában, így az erősebb felszerelés is indokolt lehet.

Harcsa:

Oxigénigénye alacsony és a vizek szennyezését aránylag jól elviseli. Többnyire társasan, a fenék közelében él, 5-20 fős csoportokban. Mindig lesből, főként éjjel támadó, rendkívül falánk ragadozó. Kisebb példányai főként hallal, rákokkal, piócákkal, puhatestűekkel táplálkoznak, a nagyobbak vízközelben élő kétéltűeket, emlősöket, vízimadarakat is zsákmányolnak. Rablásai rendszerint nem láthatóak, szürkületkor azonban sokszor hatalmas vízörvényeket keltő forgásaival kelti fel a szemlélődő figyelmét. Ilyenkor, sokszor szinte lassított felvételként mozogva jön a felszínre, gyakran látható a lassan mozgó állat hatalmas feje és teste is

Fenekezés:
Bot: 270 cm, 100-200 gr
Orsó: 50-60-as méret
Zsinór: 0,25-0,35 csak szőtt
Csalik: lótetű, nadály, csíkhal, kárász, vörösszárnyú, kagylóbél, stb.nagy előny, ha a csali élő.

Pergetés:
Bot: 80-150 gr
Orsó: 40-50-es méretig
Zsinór: 0,17-0,25 szőtt
Csalik: támolygók, wobblerek (golyós), gumihalak, twisterek, ahogy a helyzet megkívánja.

Kuttyogatás
Bot: 200-240 cm, 200-600 gr-ig, kemény legyen, de a végjátéknál rugalmas
Orsó: nagy multi (Abu 7000-es), nagy peremorsó, esetleg nyeletőfékkel.
Zsinór: 30-50 kg szakító szilárdságú szőtt
Horog: csak a legjobb minőségű már bevált márkákat ajánljuk
Ólom: vízfolyástól függően 100 gr-tól, akár 180 gr-ig

A botra visszatérve, el kell dönteni, hogy  spiccről, vagy úszóval horgászunk, ahhoz kell lágyabb, vagy keményebb spiccű botot választani.
Csalik: Lótetű, élőhalak, csíkhal, kárász, pióca, nadály, kagyló stb.. (a lótetűt nem véletlenül emeltük ki, kiemelkedően jól működik a Chilia vizein)

Egyéb eszközök: Ha el akarjuk engedni a megfogott halunkat, 20 kg-ig használjunk “boga grip”-et, efölött egy kesztyűvel nyúljunk a harcsa szájába és fogjuk meg határozottan az alsó állkapcsát. Vágóhorog, csak az alsó állkapocsba. A harcsa 6 kg-os súlyig kiváló eledel. Efölött a húsa zsíros, kevésbé élvezetes. Gondoljunk a jövőre is. Kapitális példányok súlyát elég ha megbecsüljük,  és fotózás után engedjük vissza.

Végül az ólmok, súlyok méretéről általában. Ha eldöntöttük, hogy mire szeretnénk horgászni, ahhoz válasszunk alakban, formában, méretben megfelelőt.

Egyéb felszerelések:

Esőruházat, gumicsizma, jó minőségű merítő, harcsásoknak bogafogó, munkáskesztyű esetleg vágóhorog (mi nem szeretjük). Jó minőségű haltartó, pányva, szájbilincs. Éjjelre lámpa, világítópatron, szúnyogriasztó, meleg ruházat még nyárra is a vízre elkél éjjelre (persze nem téli ruházat)

Remélem tudtunk egy kis támpontot adni a túrára való felkészüléshez.

Amennyiben további információkat szeretne, kérem hívjon bizalommal a lenti e-mail címen vagy bármelyik telefonszámon.

Üdvözlettel
Péter és Csongor